Modelweb

 

Soutěže

Články

Letadla

Lodě

Auta

Fotogalérie

Homepage

 

Tři házedla od Radka Čížka

Na diskusním fóru www.mojehobby.cz se před nedávnem rozjela debata ohledně použitelnosti klasických házedel pro mladé modeláře. Jako příspěvek jsem přefotil snad nejklasičtější plán z této kategorie, tedy plán modelů "Pinďa, Vlaštovka a Jestřáb". Jen tak naokraj - plán je z roku 1978, tedy 26 let starý... Ksakru, já už taky mám mládí dávno za sebou :-((

Dovolím si pár poznámek ze svých vzpomínek. Nejmenší Pinďa je opravdu geniální model pro úplného začátečníka. Je velmi stabilní a skvěle přechází do kluzu i při horším hodu. Pokud ho ale postavíte lehkého, tak docílíte překvapivě dlouhých letů. Co si tak pamatuji, tak jsem ve věku kolem 10ti let s tímto modelem nejvíc nalétal kolem 260 sekund z 10ti soutěžních letů, tehdejší svazarmovská 1. výkonnostní třída dělala 240s a to jsem splnil dokonce opakovaně. Každý kdo někdy házedla zkusí potvrdí, že nalétat tuto hodnotu v žákovském věku není vůbec snadné.
Více jsem používal i modely Jestřáb. Tento větší konstrukční model dobře klouže a také stabilně přecházi do kluzu. Tento model jsem užíval jako junior a tu a tam i jako senior, dá se s ním nalétat i přes 450s, což už je velmi slušné.
Vlaštovku jsem měl také, ale ta podle mě už tolik z průměru nevybočuje a najdou se i lepší modely.

Plány jsou přefoceny dost fušersky digitálním fotoaparátem jen tak z ruky, jsou ale velmi slušně kótovány, takže jsem si jistý, že každý zájemce o stavbu si je překreslí bez potíží.

 

   

Poslední aktualizace 11.12.2004 18:54:19

 

(C) Tomáš Hrubý, 2000-2004