Modelweb

 

Soutěže

Články

Letadla

Lodě

Auta

Fotogalérie

Homepage

 

Přijímače pro F3K

Zkusil jsem sepsat postřehy o několika malých přijímačích, se kterými mám osobní zkušenosti. Chtěl bych upozornit, že přijímač, který obstojí v kategorii F3K, obstojí ve všech malých modelech. V F3K totiž létá až 7 modelů najednou na malém prostoru, zároveň se občas létá i velmi daleko. Nároky v normálním slowflyeru nebo elektroletu na S400 jsou proti tomu až směšně malé. Píšu jednak z vlastní zkušenosti a dále na základě osobních informací od ostatních aktivních soutěžících v RC házedlech, nejde o drby z páté ruky.

REX4
Čtyřkanálový, váha zhruba 10 gramů. Hmotnost lze dále omezit vyjmutím z krabičky. Přijímač je spolehlivý a nezáludný, ale jeho odolnost proti rušení a zejména zahlcení je špatná, liší se kus od kusu. Přijímač se již nevyrábí, bazarový nákup nedoporučuji.

REX4 plus
Přijímač je tvarově shodný s předchozím typem, je ale překonstruovaný. A rekonstrukce pomohla, odolnost šla nahoru. V F3K se již příliš neužívá proto, že pouhé čtyři kanály na křidélkové speciály nestačí, pokud se vás ale tento problém netýká, budete asi spokojeni. Já ho mám ve svém speciálu pro létání z gumipraku.  Přijímač je navíc levný (cca 1150) a pracuje perfektně s levnými hradeckými krystaly. Celkové hodnocení je kladné.

REX7
Sedmikanál, váha cca 15 gramů. Podle mého názorů je to nejlepší přijímač od JETI model, 7 kanálů stačí na všechny mixy, odolnost proti rušení je slušná. Momentálně ho ale používám spíše pro větší modely, do mých házedel se totiž vesměs nevejde. Ti kdo ho užívají (mimo jiné i patrně nejlepší soutěžící v F3K L. Novotný) ho mají obvykle vyjmutý z krabičky. Cena 1600-1700 je slušná, opět mám ověřeny hradecké krystaly. Pokud vám nevadí větší hmotnost a rozměry, mohu doporučit.

REX5 plus
Malinký pětikanál s váhou kolem 8mi gramů, zatavený ve fólii. Přijímač kvalitou zhruba odpovídá REXu 4 plus. Pro soutěžní házedla je docela praktické umístění krystalu pro snadnou výměnu. Přijímače mám dva a vypadalo to, že se stanou mým standardem pro F3K, odolností proti rušení snášely i soutěžní provoz v pohodě. Bohužel se ale ukázalo, že jeden kus je dost nespolehlivý, což vedlo až k havárii, zjevně je zde opět jistý rozptyl kvality a v dalším použití pro drahé speciály F3K jsem rozpačitý. Nicméně pro běžné parkflyery atd. je to dobrá volba. Cena cca 1400 je dobrá, opět mám ověřeny i hradecké krystaly.

Hitec Feather
Malinký čtyřkanál vzbudil po svém uvedení na trh značný rozruch svou skvělou cenou 999 korun při minimální váze cca 7 gramů. Jenže v praxi se ukázalo, že odolnost proti zahlcení je blízká nule, takže nic pro házedla. A co je horší, nevalná je i citlivost, zkušenosti uživatelů parkflyerů hovoří o výpadcích při určité poloze antény, atd. Osobně bych ho i přes nízkou cenu nedoporučoval.

Multiplex PICO4/5
Pětikanálový přijímač o váze 16 gramů v podlouhlé úzké krabičce. Je to možná vůbec nejlepší přijímač této váhové kategorie na trhu, který má proti přijímačům JETI zejména vyšší odolnost proti zahlcení. Velký je i dosah. Jsem s ním velmi spokojen, o kvalitě svědčí i to, že ho užívá i mistr ČR v kategorii F3K J. Tříska. Váha je shodná s REXem 7, ale vzhledem k tvaru se do házedel vejde lépe. Tyto přijímače mám momentálně dva, oba se mi osvědčily stejně dobře. PICO 4/5 mi bez potíží pracoval s krystaly MPX, Graupner i hradeckými.
Bohužel ale přijímač stojí cca 2100 korun. Pro drahé speciály F3K nebo plnohodnotné malé elektrolety je to velmi dobrá volba, pro běžné malé parkflyery je to ale asi přehnaný luxus.
Další otázkou je, není-li momentálně lepší volbou podobně velký a ne o mnoho dražší Schulze Alpha 835w, který již obsahuje digitální zpracování signálu...
Přijímač je ale navíc patrně již stahován s výroby a tak se asi v dohledné době stane tato úvaha jen akademickou.

Multiplex PICO5/6
Další člen řady PICO je tvarově a velikostí vlastně úplně stejný jako PICO4/5. Je ale lehčí asi o 4 gramy, má jinak umístěný otvor pro krystal a má jinak rozložené konektory. Také má o jeden kanál více :-)
Malér je ale v tom, že se dost liší parametry a to k horšímu. Leccos naznačuje již nápis na krabičce o "parkfly příjímači s dosahem max. 500 metrů". A bohužel v F3K plném uhlíku je to ještě daleko horší, přijímač se neosvědčil, výpadků bylo moc.
Na druhé straně je ale třeba říci, že problém je právě jen s menší citlivostí a dosahem při zastínění uhlíkovými prvky F3K, naproti tomu odolnost proti zahlcení atd. zůstaly podobně dobré jako u PICO4/5. Když jsem přijímač nedávno použil v EPP modelu BENDY 400, tak se choval absolutně klidně i při letu na poměrně velkou vzdálenost. Proto si myslím, že pro běžné parkflyery bude tento přijímač docela dobrou volbou a bude patřit spíše k nadprůměru.  Do uhlíkového speciálu ho ale nedávejte... Ještě dodávám, že mi chodí s krystaly MPX, Graupner i Hradec a aktuální cena je něco přes 1400 korun.

Schulze Alpha 835w
Řada přijímačů Alpha je zajímavým počinem firmy Schulze známé dosud spíše regulátory a nabíječi. Jde o celkem malé přijímače, které jsou zajímavé zejména digitálním vyhodnocováním PPM modulace, tedy jakousi mírně zjednodušenou obdobou IPD známého z větších přijímačů Multiplex.
Zkoušel jsem větší z přijímačů, kterým je osmikanálový 835w. Tedy větší - pořád jde o přijatelně malý přijímač, který váhou a velikostí zhruba MPX Pico 4/5. Přijímač se chová dobře, mám ho v F3K speciálu Murphy a zatím jsem nezažil za letu sebemenší záškub, digitální vyklíčování poruch zjevně "něco" dělá. Přijímač má navíc indikátor počtu výpadků za letu, vzhledem k tomu, že vesměs po přistání ukazoval celkem malá čísla asi bude slušná i citlivost a odolnost. Uvidíme po delších zkušenostech, ale zdá se, že Alpha bude dobrou volbou. Je otázka, zda se dá ještě mluvit o přijímači pro parkfly, Schulze zjevně 835 míní jako plnohodnotný přijímač i do velkých modelů. Proč ne, do F3B bych ho sice asi nedal, ale do nějakého běžného elektroletu celkem bez obav.
Cena cca 2200,- je sice vyšší než u REXů, ale s ohledem na vlastnosti docela akceptovatelná.

 

Poslední aktualizace 03.05.2003 15:42:48

 

(C) Tomáš Hrubý, 2000-2004